Haber

BUÜ’de beyaz et kekik aromasıyla tatlandırılıyor

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi’nde vazgeçilmez bir hayvansal protein kaynağı olan beyaz et, üretim aşamasındayken kalitesini ve lezzetini artırmak için baharatlandırılmaktadır. Hayvan Sağlığı Hayvansal Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde üretilen ve yetiştirilen etlik piliçlerin içme sularına kekik suyu katılarak etleri canlıyken marine ediliyor. TÜBİTAK projesi kapsamında kekik suyu ile yetiştirilen tavuklar, kesim yüküne ulaştıklarında kekik aromasının etlerine geçip geçmediği analiz edilecek. Akabinde büyük kümeslerde kekik aromalı tavuklar üretilecek.

BUÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Hayvansal Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi’ndeki kanatlı ünitesinde hem yumurta hem de etlik piliç üretimi yapılmaktadır. Merkezde Veteriner Fakültesi öğrencileri de çeşitli araştırmalar yapıyor. Sığır, koyun ve keçi birimlerinin yanı sıra kanatlı biriminde de çeşitli projelerin yürütüldüğünü belirten Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Üstüner, “Fakültemizde, araştırmalarımızda farklı hayvan türleri var. ve uygulama merkezi.Süt üretimi ve araştırması için büyükbaş hayvanlarımız var.Koyun keçi ünitemiz var.Onlar da aynı şekilde küçükbaş besiciliğin üretimini ifade ediyor.Bir diğer ünitemiz de bugün içinde bulunduğumuz kümes hayvanları ünitesi.Burada da hem yumurta üretimi ve piliç üretimi yapılmakta ve olağan araştırmalar yapılmaktadır.Bulunduğumuz kümeste 3 farklı çalışma yapılmaktadır. Öğrencimizin hem hayvan performansı hem de et kalitesi üzerine diğer hocamız ve yine lisans öğrencilerimiz tarafından yapılan siyah sarımsağın hayvanlara ve et kalitesine etkisinin izlendiği bir çalışma.Yine devam eden bir projemiz daha var. , altlık tabanı farkı, yani talaşta mı yoksa ızgarada mı olduğu hakkında. Başlangıç ​​aşamasında olan bir diğer proje ise piliçlerdir. (etlik piliçler) genellikle yeni bir model test edilirken yerde yani yer sisteminde yetiştirilmektedir. Kafeste yetiştirmeye çalışmak için projeler yapılıyor” dedi.

‘DAHA LEZZETLİ ETLER YARATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’Prof. Dr. Hakan Üstüner, projelerin temel amacını şöyle anlattı: “Projelerin temel amacı hayvana daha kısa sürede daha yüksek canlı yükte daha iyi performans göstermek. Tüketici tercih edebilir.İki temel amaç var.Doğal Ayrıca içerisine koyduğumuz aromatik bitkiler nedeniyle insan sağlığına hiç bir etkisi olmadan daha lezzetli etler üretmeye çalışıyoruz.Belirttiğim bu 3-4 projede çevrede yani her projede ortalama 200 hayvandan 700-800 hayvan.Daha sonra küçük partiler ve baklalarda deneyerek olumlu sonuçlar alındığında büyük tavuklarda üretmeye devam edeceğiz.” Üniversitenin bu alandaki projelerinden biri de kekik aromalı tavuk. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Yaren Özkaraca’nın (21) TÜBİTAK 2209 için yürüttüğü projede etçi piliçlerin içme sularına kekik suyu katılarak besi performansı ve et kalitesine etkileri inceleniyor. Asıl amacının kekik aromasının tavuk etine geçip geçmeyeceğini anlamak olduğunu belirten Özkaraca, “Şu anda arkamızda gördüğünüz 200 civcivle bunu test ediyoruz. Civcivler 4 haftadır burada. 4 hafta süreyle tavukları deneme ve muayene olarak iki kümeye ayırıyoruz. “Kekik suyu 4 hafta deneme gruplarının içme sularına, yaklaşık 1.5 hafta sonra kesim yüküne geldiklerinde ilave edildi. , analizimizi yapacağız. Kendimi gerçekten merak ettim. Beyaz et de yerim. Tadı güzel olur mu, besi performansına etkisi olur mu diye merak ettik. Hayvanları önceden marine ediyoruz” dedi. Kekik suyunun bariz kronik hastalıklarda kanıtlanmış etkisi vardır. Bazıları aslında evde yapar ve içer. Hayvanlar üzerinde pek araştırma yapmaz. Biz de öğreneceğiz. Ben kekik, kuru kekik kullanıyorum. Önce suyu kaynatıyoruz. Kaynayan suya kuru kekiği ekleyip demlenmesini bekliyoruz. Çay demlemek üzere. Ardından süzüp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra içme suyuna ekliyoruz. Kekik suyu içen taraf yem ölçüsü olarak daha fazla yem tüketir. Yem tüketimi arttı diyebiliriz. Afyonkarahisar’da kekik yiyerek otlayan sığırların etindeki lezzetin kendisine proje için ilham verdiğini söyleyen Yaren Özkaraca, “Afyon’da sığırlar kekikle beslendiğinde daha çok yem yiyor ve et kalitesini artırıyor. Etkileri biliniyor. Aynı şekilde, Ben daha çok beyaz ette bu durumun nasıl olacağını merak ediyordum.Biz evlerimizde pazardan tavuk aldığımızda sossuz pişirmiyoruz önceden marine edebilir miyiz acaba diye düşündüm o yüzden böyle yapıyorum proje.”

Projeye yardımcı olan Veteriner Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Ahmet Ziya Süman (25), kekik suyu içen tavukların tükettikleri yem miktarının arttığını belirterek, “Şu anda hayvanlarımız Büyüyor gelişiyor. Haftalık olarak yemlerini tartıyoruz. Tavuklarımızı günlük parça başı 100 gram yem yiyorlar” dedi.

haberyenifakili.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu