65 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli’nde ilk rapor: Çakıl ve kum deresi
Maraş depremlerinde Kuzey Kıbrıs’tan 30 rehber, 35 öğrenci, öğretmen ve velinin hayatını kaybettiği Adıyaman Grand Isias Oteli’nin enkazıyla ilgili inceleme raporu yayınlandı. Raporda, “İnşaat alanında bulunan molozlar yakından incelendi ve beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, dere çakılı ve kumu kullanıldığı belirlendi.”
Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’ın haberine göre, Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İsias Otel’in ön etüt raporunu yayınladı. DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri; prof. Serhan Şensoy, Prof. Dr. Özgür Eren, Prof. Dr. Umut Türker, Doç. Dr. Eriş Uygar ve Doç. Dr. Mehmet C. Geneş tarafından yedi sayfalık bir rapor hazırlandı.
DOSYA HAKKINDA ZIMNİ KARAR VERİLMİŞTİR
Doç. Mehmet C. Geneş, enkaz mahallinde yaptığı incelemelerin ardından Adıyaman Adliyesi’ne giderek, İsias Oteli’nde incelemeyi yürüten Cumhuriyet Savcısı KK ile görüştü. Savcı, soruşturma başlatıldığını, bilirkişilerce gerekli inceleme ve tespitlerin yapıldığını, 6 adet beton ve donatı numunesi alındığını bildirdi. Raporda belgelerin kapatılmasına karar verildiği de kaydedildi.
RAPOR: BETON KALİTESİ DÜŞÜK
Ancak raporda, “Bu yapının çökmesinin nedeni depremin büyüklüğü değil, yanlış tasarım ve/veya imalattır” denildi. Raporda, “İnşaat alanında bulunan molozlar yakından incelenmiş ve beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmiştir” denilen raporda şu ifadelere yer verildi:
“Dere çakıllarının boyutlarına bakıldığında bu tür yapılarda kullanılacak betonda genellikle maksimum tane boyutundan daha büyük oldukları, çakıl ve kumun beton içindeki dağılımındaki granülometrinin uygun olmadığı tespit edilmiştir. iyi ve manuel kontrol sırasında kolayca dağılıyor.”
‘TEMEL VE KOLONLAR BEŞ KATA GÖRE DİZAYN EDİLMİŞTİR’
Raporda, “Temeli ve kolonları 5 kata göre projelendirilip inşa edilen söz konusu binanın inşaatının doğru yapılmadığı sonucuna varıldı. Kat yükseltmenin ciddi bir hata olduğu ve en hafif depremlerde bile binanın çökmesinin mümkün olduğu kanaatine varıldı.